Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013



Η καπιταλιστική κρίση μαίνεται, βαθαίνει. Οι παλιές συνταγές διαχείρισης της κρίσης δεν φαίνεται να αποδίδουν ακόμα το ξεπέρασμα της για τους καπιταλιστές .
          Η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.) με κάθε έναν από τους τρεις σε καθορισμένο ρόλο, από την μια κοροϊδεύουν το λαό «δεν θα πάρουμε νέα μέτρα» και από την άλλη προσπαθούν ακόμα να μπολιάσουν με αυταπάτες «όπου νά’ ναι έρχεται η ανάπτυξη».


          Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι ΑΝ.ΕΛ δίνουν μάχη και σπέρνουν άλλου είδους αυταπάτες ότι με σκληρή διαπραγμάτευση εντός Ε.Ε. και ευρώ μπορεί να σταματήσει ο κατήφορος για τη ζωή του λαού. Για την Χ.Α. φταίνε οι μετανάστες ,οι τοκογλύφοι και οι προδότες της συγκυβέρνησης. Τώρα ο λαός έχει στη διάθεση του και το «ΣΧΕΔΙΟ Β» του Αλαβάνου. Ίδιες αυταπάτες για Ε.Ε. της αλληλεγγύης, των αξιών, του κοινωνικού κράτους και άλλα τέτοια χιλιοειπωμένα.
          Καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που υπόσχονται «φιλολαϊκή» ή «σκληρή» διαπραγμάτευση μέσα στην Ε.Ε. και με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των μονοπωλίων. Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που μας υπόσχονται ότι θα κάνουν επενδύσεις οι καπιταλιστές σε περίοδο παρατεταμένης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ότι θα «ανοίξουν» οι δουλειές»
           Είναι εκ των ων ουκ άνευ σήμερα, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να εμπιστευτούν τη δύναμη τους. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει και να ανατρέψει την άγρια επίθεση στο δίκιο και τα δικαιώματα μας. Η Λαϊκή Επιτροπή έχει αυτό το σκοπό και στόχο.
 Να εντάξουμε δίπλα μας τους εργάτες, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Δίπλα μας στους αγώνες για κάθε πρόβλημα μέχρι τη συνολική ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών με έξοδο από την Ε.Ε. κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Χαράτσι της Δ.Ε.Η.
          Η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει να φοροληστεύει το λαϊκά νοικοκυριά, βάφτισε το ΕΕΤΗΔΕ, φόρο ακίνητης περιουσίας, μειώνει το χαράτσι στα εντός σχεδίου 10-15% (σύμφωνα με όσα λέει) και υπερδιπλασιάζει τον φόρο στα εκτός σχεδίου.
Ποιοι δεν πλήρωναν; Η εκκλησία, οι επιχειρήσεις (δηλαδή οι επιχειρηματίες) και το δημόσιο.
Δείτε πως προσέχουν τα μέλη της τάξης τους, τους αστούς: οι μεγαλοεισοδηματίες που έχουν μεγάλα οικήματα και τα νοικιάζουν στο δημόσιο, στις τράπεζες κ.τ.λ. έχουν ασφαλώς το λογαριασμό της Δ.Ε.Η. στο όνομα του δημοσίου. Τι λέει ο νόμος; το δημόσιο δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ. Επομένως η Δ.Ε.Η. δεν έστελνε το χαράτσι στο λογαριασμό και «ο καλός μας νοικοκύρης» δεν πληρώνει όπως πληρώνει κάποιος που έχει μια γκαρσονιέρα και την νοικιάζει.
          Τώρα φανταστείτε τι θα γίνει που μας λένε ότι θα πληρώνουμε λιγότερα βάζοντας χαράτσι και στα οικόπεδα, στα αγροτεμάχια, λες και τα οικόπεδα, τα χωράφια ανήκουν μόνο στους Ρομά που ζουν σε τσαντίρια και όχι σε σπίτια να πληρώνουν χαράτσι!
Άλλοι φόροι: Φ.Π.Α., άμεσοι φόροι, ειδικοί φόροι ( καύσιμα), χαράτσι αλληλεγγύης
Ο μισθός, όσων ακόμα δουλεύουν, δεν φτάνει πια για να πληρώνουν τους φόρους.
Τι να κάνουμε:
Να συνδυάσουμε τις ενέργειες μας και το αίτημα για κατάργηση του χαρατσιού της Δ.Ε.Η.  με αυτά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα δούμε παρακάτω

Υγεία:
«η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία»
Δημόσια νοσοκομεία τα κλείνει. Κλείνει κλινικές, καταργεί ή περιορίζει τη λειτουργία των κέντρων υγείας. Κλείνει ιατρεία του Ι.Κ.Α.  περιορίζει συνεχώς την χρηματοδότηση των νοσοκομείων με αποτέλεσμα την συνεχή υποβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών και την απαξίωση των δημοσίων νοσοκομείων. Μεγαλύτερη είναι η δαπάνη των ασφαλισμένων για φάρμακα και νοσήλια.
          Σας φτάνουν ή θέλετε και άλλα; Τα παραπάνω είναι ό,τι πρέπει για να στρέψουν το λαό στους ιδιώτες έμπορους υγείας, είναι ό,τι πρέπει για να πουλήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία στους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα μας πουν «για να μην πληρώνει ο φορολογούμενος το δημόσιο νοσοκομείο».
Όμως πρέπει με οργή να τους πούμε ότι πληρώνουμε πολλά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συν τους άγριους φόρους. Έχουμε το δικαίωμα ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψης υψηλού επιπέδου. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι.

Η κατάσταση στον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή
Στον δήμο μας λειτουργούν δημοτικά ιατρεία και στις τρεις δημοτικές ενότητες, με γιατρούς του Ι.Κ.Α. και εθελοντές. Η λειτουργία τους έχει υποβαθμιστεί αλλά κάποιος κόσμος εξυπηρετείται με το να γράφει τα φάρμακα του εκεί. Το Ι.Κ.Α. επιδιώκει να πάρει τους γιατρούς του οπότε να ιατρεία θα κλείσουν. Ήδη στο ιατρείο των εργατικών πολυκατοικιών γίνεται αυτή η μεθόδευση. Το Κέντρο Υγείας Σπάτων, στην ευρύτερη περιοχή σταμάτησε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι, υποβαθμίζεται η λειτουργία του γιατί δεν αντικαθίστανται οι γιατροί που φεύγουν.

Να απαιτήσουμε:
Κέντρο Υγείας αστικού τύπου σε κάθε δήμο πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση
Προτείνουμε να διατυπώσουμε αναλυτικά τα αιτήματα μας για δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας, να βγάλουμε ενημερωτικό υλικό και να προγραμματίσουμε δράση για το θέμα.

Παιδεία:
Στο επίκεντρο της άγριας πολίτικης συγκυβέρνησης (Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.) είναι και η παιδεία. Θέλουν σχολείο της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων. Σχολείο στο οποίο η μόρφωση θα είναι θα είναι εμπόρευμα και ταξική, σχολείο που θα παράγει αυριανούς εργαζόμενους με δεξιότητες και υποταγμένους στην αστική τάξη.
Πέρα από τις γενικές θέσεις μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και πέρα από την συμμετοχή μας στους αγώνες γι’ αυτήν την παιδεία, θα επικεντρώσουμε σε ορισμένα προβλήματα αυτής της περιόδου και της περιοχής μας.
Ετοιμάζονται πάλι για κλείσιμο σχολείων ,συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων. Στοίβασμα μαθητών στις τάξεις και για λιγότερους δασκάλους.
Πρέπει έγκαιρα να αντιδράσουμε:
Να κάνουμε επαφές με δασκάλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, και να οργανώσουμε την αντίσταση.
Σοβαρό πρόβλημα στα σχολεία του δήμου είναι οι παράγκες που χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας, διάδρομοι και προθάλαμοι χρησιμοποιούνται για γραφεία.
Να απαιτήσουμε σχολεία, δεν είναι αρκετά ( η αντίληψη του δημάρχου γι’ αυτά είναι ότι: «καλά είμαστε»).
Ακόμα να ζητήσουμε τη νέα σχολική χρονιά να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση όλων των μαθητών στα σχολεία.

Πρόνοια
Οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Έτσι (παλιά μου τέχνη κόσκινο) έχουν διαμορφώσει τα κριτήρια για τη επιλογή των παιδιών, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα το ρουσφέτι με ανταμοιβή τις ψήφους.
Ήδη μέσα στο 2012 αυξήθηκαν τα τροφεία κατά 30%. Υπάρχουν γονείς που δυσκολεύονται έως αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία.
Φαίνεται ότι τη νέα σχολική χρονιά θα επιβάλει η συγκυβέρνηση τις περικοπές ακόμα και των συνταξιούχων εργαζομένων. Έτσι ο Δήμος συμβάλλοντας στην επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης –τρόικας-Ε.Ε. θα πάρει εργαζόμενους που οι μισθοί τους θα επιβαρύνουν τους γονείς.

Να απαιτήσουμε:
Όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Κατάργηση των τροφείων.
Μονιμοποίηση των εργαζομένων, πρόσληψη για πλήρη κάλυψη των αναγκών για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών έχει χρέη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Τραπεζικά δάνεια, χρέη από πιστωτικές κάρτες, αβάσταχτοι φόροι, χαράτσια, λογαριασμοί για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.τ.λ.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση το υπουργείο οικονομικών στέλνει «προειδοποιητικές επιστολές» σε 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους με τις οποίες ζητάει να ταχτοποιήσουν άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο. Πρόκειται για ποσά κάτω των 3000 € στη συντριπτική τους πλειοψηφία και επομένως αφορούν λαϊκά στρώματα. Προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή την κατάσχεση μισθών, συντάξεων άλλων εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
Είναι δύσκολο, όμως είναι αναγκαστικός ο δικός μας μονόδρομος. Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας στην προσπάθεια να συσπειρώσουμε σε αυτά τα λαϊκά ζητήματα και να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Θα πρέπει να βγάλουμε υλικό και να φτάσει σε κάθε σπίτι.
Να πραγματοποιήσουμε διαφόρων μορφών κινητοποιήσεις στην εφορία.
Να δούμε και άλλες μορφές αντεπίθεσης.

Να απαιτήσουμε:
Να καταργηθεί το χαράτσι της Δ.Ε.Η..
Να καταργηθεί  το χαράτσι αλληλεγγύης.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 € προσαυξημένο κατά 5000 € για κάθε παιδί.
Μείωση τιμολογίων Δ.Ε.Η. –Ε.Υ.Δ.Α.Π..

Να καλέσουμε το λαό:
Να μην πληρώσει το χαράτσι της Δ.Ε.Η.
Να επιστρέψουμε ομαδικά τις προειδοποιητικές επιστολές του Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτές τις μέρες (2/4/13) συζητήθηκε στην βουλή πρόταση του νόμου που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε. για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την υπερχρέωση στις τράπεζες. Η τρικομματική πλειοψηφία Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ απέρριψε  την πρόταση για να μην δυσαρεστήσει τους τραπεζίτες.
Με βάση την πρόταση να πραγματοποιήσουμε μαζικές κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα των τραπεζών του Δήμου μας.

Ανεργία:
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το αφήσαμε τελευταίο, για να το αναδείξουμε περισσότερο. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες ενέργειες, έχει δημιουργηθεί Επιτροπή Ανέργων. Έχουμε δώσει υλικό έξω από τον ΟΑΕΔ και μιλήσαμε με αρκετούς ανέργους.
Προκαλέσαμε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με αίτημα να παρθεί απόφαση να μην πληρώνουν οι άνεργοι δημοτικά τέλη και να έχουν μείωση κατά 50% στον λογαριασμό του νερού. Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία . Όμως πρέπει να πούμε ότι είτε από υποκειμενικές είτε από αντικειμενικές αδυναμίες αδρανήσαμε κάποιο διάστημα, τα νούμερα όμως έχουν χτυπήσει κόκκινο και πρέπει να τρέξουμε. Με 26,5% ανεργία το Φλεβάρη του 2013 η χώρα μας έχει την πρωτιά στην Ε.Ε. Τα νούμερα γίνονται εφιαλτικά όταν μιλάμε για τους νέους που είναι γύρω στο 60%. Πάνω από 19 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στην Ευρωζώνη και 26,5 εκατομμύρια στην Ε.Ε.
Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει κάθε εργαζόμενος, κάθε αυτοαπασχολούμενος  χωρίς υπερβολή είναι υποψήφιος άνεργος. Οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το κλείσιμο μαγαζιών και μικροεπιχειρήσεων θα οξύνει ακόμα πιο δραματικά το πρόβλημα και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Εδώ εμείς πρέπει να κάνουμε πράξη καθημερινά το «όλοι για έναν και ένας για όλους». Να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειες για την οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων. Να προκαλέσουμε πάλι συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με αιτήματα:
Ο άνεργος να μην πληρώνει δημοτικά τέλη.
50% μείωση στο λογαριασμό νερού για τον άνεργο.
Να μην αποκλείεται από το να κάνει αίτηση για να μπουν τα παιδιά του στον παιδικό σταθμό.
Να καταδικάσει το δημοτικό συμβούλιο τις απολύσεις που γίνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στα όρια του Δήμου και να υπάρχει παρέμβαση σε κάθε τέτοια περίπτωση.
Να ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων μέσω Μ.Κ.Ο.
Να βγάλουμε ανακοίνωση – κάλεσμα για την ημέρα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.
          Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο εφαρμόζουν και εξυπηρετούν την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δεν δέχονται ούτε απλή καταγγελία να διατυπώσουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισημάνουμε και τις δικές τους ευθύνες. Να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για τα γενικότερα προβλήματα περίθαλψης, στέγασης, και των ανέργων με αιτήματα όπως:
·       Πάγωμα των δανείων για τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας.
·       Έκτακτο επίδομα 1000 €.
·       Να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.
·       Επίδομα για όλο το διάστημα της ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που χάνουν την δουλειά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·       Δωρεάν μετακίνηση στα Μ.Μ.Μ. για τους ανέργους.
·       Για τις δραστηριότητες της Λαϊκής Επιτροπής να βγάζουμε δελτίο τύπου όπως και για την σημερινή δουλειά.
Με τα παραπάνω θέματα θα ασχοληθούμε το επόμενο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε στην πάντα άλλα υπαρκτά προβλήματα. Προτείνεται από τα παραπάνω θέματα να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της ανεργίας και των χαρατσιών.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:
§  Την Τέταρτη 19 Απριλίου 2013 στις 10:00 να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση (Κατεχάκη) για την στήριξη των ανέργων.
§  Την παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στις 9:00 παράσταση στη εφορία Παλλήνης.
§  Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο παρέμβαση για το θέμα των ανέργων.
Θέλουμε βεβαίως να ακούσουμε και να συζητήσουμε και τις δικές σας προτάσεις.

Η Γραμματεία να φροντίσει για την έκδοση υλικού, για το μάζεμα υπογραφών για την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.
Να προγραμματίσει την παραπέρα συνέχεια των κινητοποιήσεων.