Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

 Λαϊκή Συσπείρωση Παλλήνης πρόταση για ψήφισμα




Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης σε συνεδρίασή του, στις 17/12/2013   συζήτησε το θέμα των πλειστηριασμών, ο δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παλλήνης Νίκος Γαβράς πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ
 Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στον Δήμο μας πνίγονται κυριολεκτικά από τραπεζικά δάνεια, που δε μπορούν να αποπληρώσουν. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων 15- 20 χρόνων. Η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών οικογενειών πραγματοποιήθηκε σε περιόδους άνθισης της καπιταλιστικής οικονομίας. Ήταν απαραίτητη, για την κερδοφόρα τοποθέτηση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν στο τραπεζικό σύστημα. Τη στιγμή μάλιστα που το μικρό, σε σχετικούς όρους, λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών, ο τραπεζικός δανεισμός ήταν ο από μηχανής θεός, που «κάλυπτε» αυτές τις ανάγκες.
Σήμερα η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από τα λαϊκά στρώματα οφείλεται στην ανεργία, στην πολιτική συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, στην άγρια φορολογία σε βάρος του λαού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη συζήτηση του θέματος αποφάσισε να διεκδικήσει:

1.    Να παγώσουν επ’ αόριστον οι οφειλές (κάθε είδους δάνεια και  πιστωτικές κάρτες), των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό, πραγματικό εισόδημα είναι μέχρι 40.000€ προσαυξημένο κατά 5.000€ για κάθε παιδί.

2.    Να διαγραφούν κάθε μορφής τόκοι που έχουν επιβαρύνει το χρέος μέχρι σήμερα.

3.    Να διαγραφεί από τη συνολική οφειλή κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε ανατοκισμούς και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

4.    Να διαγραφεί (μετά την εφαρμογή των παραπάνω) το 50% της οφειλής των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, για στεγαστικά δάνεια  μέχρι 200.000€, για καταναλωτικά δάνεια μέχρι 30.000€ και για πιστωτικές κάρτες μέχρι 20.000€. Ακόμη για τις οφειλές των αυτοαπασχολούμενων και των Ε.Β.Ε. προς τις τράπεζες, που προέρχονται από δάνεια και αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και για ύψος μέχρι 300.000€:
α) μείωση 30% αν λειτουργεί η επιχείρηση,
β) μείωση 50% αν έχει κλείσει η επιχείρηση.

5.    Να απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί σε περιουσιακά στοιχεία ή οποιαδήποτε άλλη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για τις παραπάνω οφειλές τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΚΑΛΕΙ:

Α) τα συνδικάτα εργαζομένων, τους τοπικούς πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς, αθλητικούς συλλόγους, τους συλλόγους Γονέων, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους γυναικών κ.λπ. να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν σχετικές αποφάσεις.
Β) τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, να απευθύνονται και να ενημερώνουν το Δήμο.
Γ) τους συμπολίτες μας, συνολικά, να αντισταθούν σ’ αυτή την πολιτική, που καθημερινά μας εξαθλιώνει.

Το ψήφισμα να επιδοθεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στις διοικήσεις των τραπεζών και να σταλεί στα Μ.Μ.Ε.
 

Ακόμη πρότεινε σαν πρώτη αντίδραση να γίνουν Λαϊκές Συνελεύσεις ανά Δημοτική Ενότητα (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη). Να συζητηθεί η πολιτική Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, η οποία  εξαθλιώνει το Λαό. Να οργανώσουμε την αντίσταση σ'αυτή την πολιτική.
Οι πλειστηριασμοί, οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, η ανεργία, η Υγεία, η Παιδεία, οι συντάξεις και οι μισθοί, οι φόροι και τα χαράτσια, τα διατροφικά προβλήματα, να είναι τα θέματα που θα συζητηθούν, θα διατυπώσουν αιτήματα και θα αποφασίσουν την διεκδίκηση τους στις τρεις Λαϊκές Συνελεύσεις.

        Τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός από τρεις Δημοτικούς Συμβούλους.