Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ερώτηση στη βουλή απο το Κ.Κ.Ε. για τις εργατικές κατοικίες "Γρ. Λαμπράκης"



Πριν μερικές μέρες κατατέθηκε στη βουλή ερώτηση για το ζήτημα των πολεοδομικών παραβάσεων των  εργατικών κατοικίων Γρ.Λαμπράκης της Παλλήνης, από  τους  βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, Χρήστο Κατσώτη, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρο Χαλβατζή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. 
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στους αρμόδιους υπουργούς:

«Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών
Θέμα: Πολεοδομικές παραβάσεις στις εργατικές κατοικίες της Παλλήνης

   Μετά από καταγγελία του συλλόγου εργατικών κατοικιών Παλλήνης (Γρηγόριος Λαμπράκης) στον Εισαγγελέα, σχετικά με την ύπαρξη καπνοδόχων από αμιαντοτσιμέντο στις κατοικίες, διατάχθηκε η πολεοδομία να κάνει έλεγχο σε όλο τον οικισμό των εργατικών κατοικιών.
Με βάση την παραπάνω εντολή η πολεοδομία προβαίνει σε έλεγχο της νομιμότητας όλων των στοιχείων της οικοδομής. Στις πρώτες εκθέσεις (τρεις έχουν γίνει μέχρι τώρα) διαπιστώνονται ότι υπάρχουν τροποποιήσεις, που δεν προβλέπονται στα κατασκευαστικά σχέδια (π.χ. μεγαλύτερα υπόγεια, αλλαγές σε μπαλκόνια κ.λπ.), για τις οποίες δεν ήταν ενήμεροι, πολύ περισσότερο δεν ευθύνονται οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ανά οικοδομικό συγκρότημα τα οποία επιμερίζονται στους ιδιοκτήτες.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολεοδομία, (όπως ειπώθηκε σε συγκέντρωση των κατοίκων στις 6/6), δήλωσε ότι κάνει τον έλεγχο με βάση τα αρχικά σχέδια του ΟΕΚ και ότι δεν γνώριζε τι προβλέπουν οι αναθεωρήσεις που έχουν γίνει μετέπειτα. Παρέπεμψε δε, τους σημερινούς ιδιοκτήτες στα αρχεία του διαλυμένου ΟΕΚ (τα οποία έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ) να ψάξουν για να βρουν (αν τις βρουν) τις αναθεωρήσεις και να τις επισυνάψουν στην ένσταση που θα υποβάλλουν κατά της επιβολής προστίμου από την πολεοδομία. Έχουν δε, προθεσμία για την υποβολή της ένστασης ένα μήνα.
   Η επιβολή προστίμων από την πολεοδομία στους σημερινούς ιδιοκτήτες για τις όποιες αυθαιρεσίες έγιναν, με ευθύνη των υπηρεσιών του ΟΕΚ ή του εργολάβου, είναι απαράδεκτη και άδικη. Όπως επίσης είναι απαράδεκτο να βαρύνονται οι ιδιοκτήτες με την ευθύνη να αναζητήσουν οι ίδιοι τα αρχεία του ΟΕΚ για τυχόν αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις των αρχικών σχεδίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ταλαιπωρία, κόστος για έξοδα δικηγόρων κ.λπ.).
   Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει παραγγελία στην πολεοδομία να αναζητήσει τα πραγματικά στοιχεία και να καταλογίσει τις όποιες αυθαιρεσίες σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται (ΟΕΚ ή εργολάβος), χωρίς καμία εμπλοκή ή πρόστιμο των ιδιοκτητών, οι οποίοι καμία ευθύνη και ιδέα μέχρι σήμερα δεν είχαν. Όπως επίσης σε περίπτωση ύπαρξης αυθαιρεσιών, δεν πρέπει να υπάρξει θέμα εγκυρότητας της μεταβίβασης από τον ΟΕΚ στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.
Σημειώνουμε επίσης πως στο συγκρότημα των εργατικών πολυκατοικιών της Παλλήνης ζουν εδώ και 12 χρόνια 160 οικογένειες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
Αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες για τα παραπάνω και να φροντίσει να δοθούν οι απαιτούμενες τεχνικές λύσεις για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των κατοίκων, χωρίς επιβολή προστίμων ή καταλογισμό άλλου είδους ευθύνης σε ιδιοκτήτες και χωρίς να αναστατωθεί η ζωή τους.

Οι Βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Σπύρος Χαλβατζής».